vineri, 3 iulie 2015

May 2015, Shiki Monthly Kukai, comentariu de Corneliu Traian Atanasiu



returning home -
my gps says
I am elsewhere*

Ana Drobot

        În varianta românească: înapoi acasă - / gipiesu-mi spune / că sînt altunde. Pentru gustul celor care refuză abaterea de la canoanele rigide ale recuzitei naturiste și kigoului patent, aici nu avem de a face cu un haiku. Cel mult, pentru a evita o respingere fățișă, ar fi vorba doar de un senryu. Este modul rușinat de a încerca să salvezi puritatea unei specii care de fapt include, ca o varietate a sa, haiku-ul umoristic. Definind senryu ca haiku umoristic nu mai poți spune că el este un haiku denaturat decît încălcînd orice logică. Dincolo de aceste considerente, trebuie să recunosc că mie îmi plac aceste realizări cu recuzita urbană, fără kigo dar cu un cuvînt la fel de puternic pentru a da adîncime poemului, aici acesta fiind acasă, avînd ca tematică dispoziții umane și apelînd la jocuri de cuvinte și la înțelesuri profunde abordate pe un ton glumeț.

        Hai să zicem că GPS-ul instalat pe mașina ta reușește să te reîntoarcă mereu la domiciliul înregistrat pe cartea ta de identitate. Așa cum te poate dirija, fără vreun parti-pris, spre orice punct de pe glob (către care există căi de comunicație rutieră). Dar ce știe el despre acasă? Despre tîlcul acestui cuvînt care nu se rezumă la o localizare geografică? Despre a te simiți sau a fi cu adevărat acasă? Sau despre faptul că nu te poți simți acasă acolo unde domiciliezi?

        Și atunci, glumeț dar incontestabil mai verosimil este gipiesul tău afectiv care, ajungînd acolo unde locuiești, îți spune că de fapt ești altundeva, aiurea, nu acolo unde ai vrea sau ai merita să fii ca să te simți în voia ta. Că acasă te-ai simțit de multe ori în alte locuri unde n-ai putut rămîne. Că acasă este un loc spiritual pe care încă îl mai cauți. Și uneori chiar îl găsești în lumea spirituală pe care, parțial, o porți în tine oriunde te-ai duce.

*poemul a obținut 13 puncte la May 2015 Shiki Kukai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu